Palliatieve kit: bredere uitrol regio Dordrecht!

07-12-2022

Een eerste stap als coöperatie in de besprekingen met VGZ is gemaakt: de in regio Gorinchem bedachte en inmiddels succesvolle Palliatieve Kit wordt uitgerold in de regio Dordrecht. De Palliatieve Kit is bij uitstek een voorbeeld van multidisciplinaire samenwerking, het fundament van onze coöperatie.   

Eerder dit jaar was de Palliatieve Kit genomineerd voor de VGZ Samen Voorop Zinnige Zorg Award. Hoe het idee is ontstaan, hoe de palliatieve kit werkt en wat het voor meerwaarde is voor patiënt/familie, huisarts, apotheker en wijkverpleging wordt uitgelegd in dit filmpje: VGZ Award genomineerd: Palliatieve Kit

Directe zorg in laatste levensfase  

De laatste levensfase thuis kunnen doorbrengen is voor de meeste mensen het prettigst. De wijkverpleging verzorgt de patiënt tot het laatste moment. Wanneer de patiënt ineens veel zieker wordt of erg veel pijn krijgt is er snel behandeling met bijvoorbeeld morfine nodig. De komst van een huisarts of apotheker is dan noodzakelijk. Met de palliatieve kit gaat dat een stuk makkelijker. De palliatieve kit is een soort nood-box die is samengesteld door de apotheek. Er is vooraf al toestemming gegeven voor de juiste medicijnen door de huisarts. Hierdoor kan de wijkverpleging de kit gebruiken wanneer dat nodig is. Er is geen overleg meer nodig met een arts of apotheker. Dat scheelt veel stress en tijd. Prettiger voor de patiënt, de wijkverpleging én voor de huisarts en apotheker. 

Multidisciplinaire samenwerking 

We zijn verheugd dat VGZ voorstander is van het verder uitrollen van de palliatieve kit. De voorwaarde dat er uniforme afspraken zijn met huisarts- en thuiszorgorganisaties past binnen het beleid van onze regionale multidisciplinaire samenwerking. VGZ is en blijft betrokken bij de inhoud van de palliatieve kit. De werkgroep Palliatieve Zorg Dordrecht (een samenwerking met Netwerk palliatieve zorg Dordrecht, Gorinchem en omstreken) kan nu verdere stappen zetten om de uitrol in disciplinaire samenwerking praktisch te implementeren en begeleiden.