6-9-2024
Goed op weg naar een faxloze zorg
Met ondersteuning van Faexit zijn we in 2023 gestart met een versnellingsprogramma om de fax, een ouderwetse vorm van communicatie in onze zorgregio uit te bannen. Inmiddels is regio Gorinchem faxloos!
Met ondersteuning van Faexit zijn we in 2023 gestart met een versnellingsprogramma om de fax, een ouderwetse vorm van communicatie in onze zorgregio uit te bannen. Inmiddels is regio Gorinchem faxloos!
In de ALV van april jl. hadden we de zoektocht al aangekondigd naar een projectmanager die onze organisatie verder kan professionaliseren. Een projectmanager die projecten coördineert, werkgroepen ondersteunt en verbindingen legt met onze leden en alle betrokken partijen in regionale zorgtrajecten. We zijn verheugd te melden dat we een kundige en zeer bevlogen multitasker hebben gevonden in Tolunay Görcü: hij stelt zichzelf graag aan u voor!
Apotheken en ziekenhuisapotheken waren vorig jaar ongeveer 220 miljoen euro kwijt aan personeelskosten om medicijnentekorten op te lossen. Dat blijkt uit een peiling van beroeps- en brancheorganisatie KNMP. Concreet betekent dat miljoenenbedrag dat een gemiddelde apotheek in ons land één apothekersassistent fulltime kwijt is aan het aanpakken van de tekorten.
'Medicijnen over? Laat het milieu niet in de steek en lever ze in bij je apotheek!' Dat is de boodschap die de zorg- en watersector ook dit najaar weer onder de aandacht van het publiek brengen tijdens de Week van Ons Water (van 27 april t/m 12 mei). Voor deze jaarlijkse actie heeft de KNMP materialen beschikbaar waarmee apotheekteams de boodschap verder kunnen verspreiden via de eigen communicatiekanalen. Doe ook mee!
Apothekers in de regio Sliedrecht hebben dagelijks te maken met medicijntekorten, net als in heel Nederland en daarbuiten. Apothekers en assistenten hebben er een dagtaak aan om goede alternatieven te regelen. Dit gaat ten koste van de tijd die besteed kan worden aan zorg voor de patiënt.
Dankjewel VGZ voor het geven van een podium aan onze regionale apothekersorganisatie om onze ervaringen met de Palliatieve Kit te delen tijdens de bijeenkomst inkoopbeleid 2025.
Apothekers en huisartsen in de regio Gorinchem hebben dagelijks te maken met medicijntekorten. Boze en verdrietige mensen aan de balie tot gevolg. Soms leidt dit zelfs tot agressie. Wouter Pannekoek, secretaris van de regionale apothekersvereniging: ,,Als iemand aan je gezondheid komt, raakt dat heel diep. Ik begrijp die emotie wel.”
Op woensdag 6 maart vond in Ameide een crisisbijeenkomst plaats voor de deelnemersraad van Drechtzorg, gericht op het thema ‘hoogwater’. Bestuurslid Tom Houben was namens onze coöperatie vertegenwoordigd.
Ruim vijftig deelnemers hebben in een werkatelier gezamenlijk een conceptvisie op de apotheker in 2040 ontwikkeld, mét bijbehorende strategische agenda. Deze agenda draagt eraan bij dat apothekers in 2040 voor iedereen de specialisten zijn op het gebied van geneesmiddelen.
“Door het opleiden van zowel de nieuwste generatie jonge openbaar apothekers als ervaren openbaar apothekers tot kaderapothekers is het instituut leidend in hoe de openbare farmacie er in de toekomst uit komt te zien”, aldus dr. Harm Geers, directeur van het Charlotte Jacobs Instituut. “Wij leiden professionals op, die met trots dit prachtige vak uitdragen en flexibel kunnen omgaan met wat de zorg van hen vraagt."
Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland over 2023 is hoger dan ooit. KNMP Farmanco telt een aantal van 2292 in het afgelopen jaar, tegenover 1514 in 2022. Uit een aanvullende impactanalyse van de apothekersorganisatie blijkt dat zo'n 5 van de 13 miljoen medicijngebruikers in Nederland zijn geconfronteerd met de gevolgen van tekorten.
Ongeveer 11 miljoen mensen in Nederland gebruiken regelmatig medicijnen. Om stil te staan bij de kwaliteit, veiligheid en doelmatigheid van dit medicijngebruik, organiseert het IVM elk jaar op 9 januari de Dag van Verantwoord Medicijngebruik (#DvVM). Deze 5e editie staat in het teken van Demedicalisering. Het IVM doet een oproep voor het periodiek voeren van een APK (Alle Pillen Kloppen)-gesprek.
Palliatieve kit voorkomt onnodig lijden in stervensfase: ‘Grote slag op het gebied van comfort’. Terminale patiënten die thuis willen sterven, moeten vaak lang wachten op pijnstillers en andere hulpmiddelen. Een huisarts uit Werkendam bedacht de oplossing, die nu in het hele land wordt gebruikt. ,,Dit voorkomt onnodig lijden.’’
Apothekers Organisatie a/d Merwede sluit aan bij Leefstijlcoalitie Zuid-Holland Zuid. Onze voorzitter Frans Jansen ondertekende het coalitie-akkoord in het bijzijn van Leefstijlapotheker i.o. Geke Zink-Veraart.
We zijn officieel partner van Lyceum Oudehoven voor de ZorgHavo!
Bevlogen apotheker/lid Henriette Muller-Trapman tekende de samenwerkingsovereenkomst met rector Jeroen Spek.
Op de ALV van 22 november aanstaande wordt aan de leden gevraagd Martijn van Veen te benoemen tot bestuurder van AOM. Martijn stelt zich daarom graag aan u voor.
Van 30 okt - 3 nov organiseert LEF de actieweek geneesmiddeltekorten. In die week vragen zij patiënten en apotheekmedewerkers zoveel meldingen te doen van alle negatieve gevolgen van de de geneesmiddeltekorten.
Onze Kaderapotheker Ouderenzorg in opleiding, Michèle Hermans-De Craan (openbaar apotheker van Planeten Apotheek te Nieuw-Lekkerland), is geslaagd. “Deze opleiding heeft mij veel gebracht. Een kaderarts stapt makkelijker op je af. Je wordt zichtbaarder. Dat is de grootste troef van deze opleiding.”
Sinds het begin van dit studiejaar kunnen havo-leerlingen van Lyceum Oudehoven in Gorinchem kennismaken met de zorg. Ruim twintig scholieren volgen daar de zorghavo.
Een mooi initiatief waar een aantal van onze apotheken graag aan meewerken.
‘Samen met je apotheker’, dat is de titel van een nieuwe publiekscampagne van de KNMP. De campagne informeert het Nederlandse publiek over de rol van apotheker als medicatiespecialist. De campagne gaat van start op 25 september.
De praktijk dat longpatiënten noodgedwongen van medicatie moeten wisselen omdat dat de zorgverzekeraar financieel beter uitkomt, wordt aan banden gelegd. Het Longfonds heeft een akkoord gesloten met onder meer de brancheorganisaties van de zorgverzekeraars, apothekers en huisartsen.
Ben jij (of ken jij) de jongere apotheker die bestuurservaring als een uitstekende kans ziet voor professionele ontwikkeling? Wij willen jou graag begeleiden om jouw bestuurlijke capaciteiten aan te boren/uit te breiden.Hieronder tref je meer informatie, doorsturen wordt gewaardeerd!
Huisartsen, apothekers en thuiszorgorganisaties hebben samen de Palliatieve kit voor de regio Drechtsteden e.o. per 3 juli beschikbaar gemaakt. 10 apotheken zijn gestart met de uitgifte van de Palliatieve kit en per 1 september volgen nog 12 apotheken. Een mooi resultaat vindt het Netwerk Palliatieve Zorg Dordrecht, Gorinchem en omstreken.
Met een voorlichtingsdag over gezonde leefstijl en een standaard noodset voor gebruik tijdens de laatste levensfase, illustreert Abdessamad El Mousati hoe apothekers kunnen samenwerken met andere zorgverleners. "Uiteindelijk willen we allemaal zorgen voor optimaal comfort voor de patiënt".
Op zondag 21 mei vond de Gezondheidsbijeenkomst plaats in de Moskee Annasr als onderdeel van het GGD-project "Dieper in de Wijk".
Mede namens Apothekerscoöperatie aan de Merwede zit Tom Houben, apotheker van Admiraal Apotheek te Dordrecht bij de Innovatie Fabriek.
In deze video werpt de KNMP licht op de oorzaken en gevolgen van geneesmiddelentekorten, en de werkzaamheden van de apotheker en zijn team om die tekorten zo veel mogelijk op te lossen.
Hoe vaak stop jij nog een floppydisk in je computer? Of ga je met je walkman naar de sportschool? Als Faexit een gok mag doen: niet vaak. Waarom versturen we dan nog wel elke dag duizenden ouderwetse papieren faxen in de zorg?
Elkaar vinden en met elkaar verbinden; dat is een van de kernwaarden van Apothekersorganisatie aan de Merwede. Maar dat komt niet vanzelf.
“Aan iedereen die inziet dat hun kennis en kunde er ook toe doet buiten de apotheek, raad ik de opleiding aan”, aldus Michèle Hermans-De Craan, kaderapotheker in opleiding voor onze regio.
Pil nodig? Dan maar hopen dat-ie niet op is, want we hebben een medicijntekort in Nederland. Waar zijn onze medicijnen gebleven? Dat legt presentator Dennis je uit.
Is wisselen van merk medicijn veilig? Ja, u kunt meestal zonder problemen wisselen naar een ander merk medicijn.
Openbaar apotheker Michèle Hermans-De Craan startte in 2021 in de eerste lichting van de tweejarige opleiding tot kaderapotheker. De kaderapotheker is een openbaar apotheker met bijzondere bekwaamheden op een specifiek expertisegebied.
Patiënten krijgen vanaf 1 januari 2023 vitamine D niet meer vergoed. Zij moeten dat voortaan zelf betalen. Dit is een besluit van de Rijksoverheid met als doel om geld te besparen. De Rijksoverheid vindt namelijk dat mensen vitamine D zelf kunnen betalen.
Een eerste stap als coöperatie in de besprekingen met VGZ is gemaakt: de in regio Gorinchem bedachte en inmiddels succesvolle Palliatieve Kit wordt uitgerold in de regio Dordrecht.
Het Netwerk Palliatieve Zorg (NPZ) Dordrecht, Gorinchem en omstreken is één van de ruim 60 netwerken in Nederland, die zich richt op het versterken van de samenwerking en verbeteren van de kwaliteit van de palliatieve zorg in de regio
Medio 2021 werd door één van de partners uit de keten Transmurale Medicatieoverdracht geconstateerd dat het in 2014 ondertekende convenant ‘Medicatie overdracht in keten’ toe was aan een herijking.
Het regelen van medicatie of ondersteunende maatregelen kost soms te veel tijd in acute situaties bij thuisverblijvende palliatieve patiënten. Kaderarts palliatieve zorg Laurens van Ede nam het initiatief voor een palliatieve kit, die huisartsen preventief bij de patiënt in huis kunnen neerzetten en tal van medicamenten en materialen bevat.
Voor de inwoners van de regio Drechtsteden en Gorinchem e.o. is dit geen nieuws. Gratis medicijen thuis laten bezorgen, dat doen de openbaar apothekers al jaar en dag. Soms zelfs binnen het uur als het echt nodig is.
SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy (SIR) is een expertisecentrum is dat zich richt op de farmaceutische zorgpraktijk en zich inzet om veilig en effectief gebruik van geneesmiddelen te bevorderen ten behoeve van het welzijn van de patiënt door verbinding van de farmaceutische zorgpraktijk, onderzoek, onderwijs en opleiding.
Stichting Drechtzorg is een samenwerkingsverband van verschillende organisaties van thuiszorg, ziekenhuis, huisartsen, revalidatiecentra, verpleeg- en verzorgingshuizen, geestelijke gezondheidszorg, GGD, apotheken en gehandicaptenzorg uit Dordrecht, Gorinchem en omstreken (regio Waardenland)
In december 2021 is de coöperatie van Apothekersorganisatie aan de Merwede (AOM) officieel opgericht om optimale farmaceutische zorg te leveren aan de patiënten en cliënten in het verzorgingsgebied van de regio Gorinchem en Dordrecht en directe omgeving