Nieuws
Scherm­afbeelding 2024 05 06 om 10.46.50

27-4-2024

Doe mee aan de Week van Ons Water

'Medicijnen over? Laat het milieu niet in de steek en lever ze in bij je apotheek!' Dat is de boodschap die de zorg- en watersector ook dit najaar weer onder de aandacht van het publiek brengen tijdens de Week van Ons Water (van 27 april t/m 12 mei). Voor deze jaarlijkse actie heeft de KNMP materialen beschikbaar waarmee apotheekteams de boodschap verder kunnen verspreiden via de eigen communicatiekanalen. Doe ook mee!

Kopie van AOM LI

22-4-2024

Palliatieve Kit in beeld bij VGZ

Dankjewel VGZ voor het geven van een podium aan onze regionale apothekersorganisatie om onze ervaringen met de Palliatieve Kit te delen tijdens de bijeenkomst inkoopbeleid 2025. 

Huisarts Bert Bron en apotheker Wouter Pannekoek geven uitleg over het tekort aan medicijnen

6-4-2024

Apothekers in de regio voelen de pijn van het landelijk medicijntekort (1)

Apothekers en huisartsen in de regio Gorinchem hebben dagelijks te maken met medicijntekorten. Boze en verdrietige mensen aan de balie tot gevolg. Soms leidt dit zelfs tot agressie. Wouter Pannekoek, secretaris van de regionale apothekersvereniging: ,,Als iemand aan je gezondheid komt, raakt dat heel diep. Ik begrijp die emotie wel.”

Scherm­afbeelding 2024 02 01 om 12.09.59

1-2-2024

Ben jij de nieuwe kaderapotheker in onze regio?

“Door het opleiden van zowel de nieuwste generatie jonge openbaar apothekers als ervaren openbaar apothekers tot kaderapothekers is het instituut leidend in hoe de openbare farmacie er in de toekomst uit komt te zien”, aldus dr. Harm Geers, directeur van het Charlotte Jacobs Instituut. “Wij leiden professionals op, die met trots dit prachtige vak uitdragen en flexibel kunnen omgaan met wat de zorg van hen vraagt."

Scherm­afbeelding 2024 01 23 om 13.43.34

23-1-2024

Geneesmiddelentekort en preferentiebeleid: hoe zit het?

Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland over 2023 is hoger dan ooit. KNMP Farmanco telt een aantal van 2292 in het afgelopen jaar, tegenover 1514 in 2022. Uit een aanvullende impactanalyse van de apothekersorganisatie blijkt dat zo'n 5 van de 13 miljoen medicijngebruikers in Nederland zijn geconfronteerd met de gevolgen van tekorten.

DvVM  2024 SM 1

9-1-2024

Demedicalisering: meer gesprek nodig

Ongeveer 11 miljoen mensen in Nederland gebruiken regelmatig medicijnen. Om stil te staan bij de kwaliteit, veiligheid en doelmatigheid van dit medicijngebruik, organiseert het IVM elk jaar op 9 januari de Dag van Verantwoord Medicijngebruik (#DvVM). Deze 5e editie staat in het teken van Demedicalisering. Het IVM doet een oproep voor het periodiek voeren van een APK (Alle Pillen Kloppen)-gesprek.

694 2

19-12-2023

Palliatieve kit voorkomt onnodig lijden in stervensfase

Palliatieve kit voorkomt onnodig lijden in stervensfase: ‘Grote slag op het gebied van comfort’. Terminale patiënten die thuis willen sterven, moeten vaak lang wachten op pijnstillers en andere hulpmiddelen. Een huisarts uit Werkendam bedacht de oplossing, die nu in het hele land wordt gebruikt. ,,Dit voorkomt onnodig lijden.’’

1700079389077

20-11-2023

Aansluiting bij de Leefstijlcoalitie ZHZ

Apothekers Organisatie a/d Merwede sluit aan bij Leefstijlcoalitie Zuid-Holland Zuid. Onze voorzitter Frans Jansen ondertekende het coalitie-akkoord in het bijzijn van Leefstijlapotheker i.o. Geke Zink-Veraart.

Klaar met gnm tekorten

27-10-2023

Klaar met geneesmiddeltekorten

Van 30 okt - 3 nov organiseert LEF de actieweek geneesmiddeltekorten. In die week vragen zij patiënten en apotheekmedewerkers zoveel meldingen te doen van alle negatieve gevolgen van de de geneesmiddeltekorten. 

1696951719752

18-10-2023

Geslaagd!

Onze Kaderapotheker Ouderenzorg in opleiding, Michèle Hermans-De Craan (openbaar apotheker van Planeten Apotheek te Nieuw-Lekkerland), is geslaagd. “Deze opleiding heeft mij veel gebracht. Een kaderarts stapt makkelijker op je af. Je wordt zichtbaarder. Dat is de grootste troef van deze opleiding.”

Afbeelding ter illustratie. Foto: Angeline Swinkels

17-10-2023

Eerste Gorinchemse scholieren volgen zorghavo

Sinds het begin van dit studiejaar kunnen havo-leerlingen van Lyceum Oudehoven in Gorinchem kennismaken met de zorg. Ruim twintig scholieren volgen daar de zorghavo. 
Een mooi initiatief waar een aantal van onze apotheken graag aan meewerken.

22-9-2023

Samen met je apotheker

‘Samen met je apotheker’, dat is de titel van een nieuwe publiekscampagne van de KNMP. De campagne informeert het Nederlandse publiek over de rol van apotheker als medicatiespecialist. De campagne gaat van start op 25 september. 

1024x576a

5-9-2023

Goed nieuws voor Longpatiënten

De praktijk dat longpatiënten noodgedwongen van medicatie moeten wisselen omdat dat de zorgverzekeraar financieel beter uitkomt, wordt aan banden gelegd. Het Longfonds heeft een akkoord gesloten met onder meer de brancheorganisaties van de zorgverzekeraars, apothekers en huisartsen.

Kopie van Vacature Bestuurslid AOM 2023 2

24-7-2023

Vacature bestuurslid AOM

Ben jij (of ken jij) de jongere apotheker die bestuurservaring als een uitstekende kans ziet voor professionele ontwikkeling? Wij willen jou graag begeleiden om jouw bestuurlijke capaciteiten aan te boren/uit te breiden.Hieronder tref je meer informatie, doorsturen wordt gewaardeerd!

Uuoa6mm8

7 juli 2023

Palliatieve Kit nu ook in de Drechtsteden beschikbaar!

Huisartsen, apothekers en thuiszorgorganisaties hebben samen de Palliatieve kit voor de regio Drechtsteden e.o. per 3 juli beschikbaar gemaakt. 10 apotheken zijn gestart met de uitgifte van de Palliatieve kit en per 1 september volgen nog 12 apotheken. Een mooi resultaat vindt het Netwerk Palliatieve Zorg Dordrecht, Gorinchem en omstreken.

Scherm­afbeelding 2023 07 04 om 13.19.39

3 juli 2023

Gezamenlijke aanpak zorgt voor meer diepgang

Met een voorlichtingsdag over gezonde leefstijl en een standaard noodset voor gebruik tijdens de laatste levensfase, illustreert Abdessamad El Mousati hoe apothekers kunnen samenwerken met andere zorgverleners. "Uiteindelijk willen we allemaal zorgen voor optimaal comfort voor de patiënt".

Geneesmiddelentekorten

5-5-2023

Geneesmiddeltekorten uitgelegd

In deze video werpt de KNMP licht op de oorzaken en gevolgen van geneesmiddelentekorten, en de werkzaamheden van de apotheker en zijn team om die tekorten zo veel mogelijk op te lossen. 

Scherm­afbeelding 2023 05 05 om 10.51.56

20-4-2023

Op weg naar een faxloze zorg

Hoe vaak stop jij nog een floppydisk in je computer? Of ga je met je walkman naar de sportschool? Als Faexit een gok mag doen: niet vaak. Waarom versturen we dan nog wel elke dag duizenden ouderwetse papieren faxen in de zorg?

1-2-2023

Waarom je medicijn steeds op is

Pil nodig? Dan maar hopen dat-ie niet op is, want we hebben een medicijntekort in Nederland. Waar zijn onze medicijnen gebleven? Dat legt presentator Dennis je uit. 

22-12-2022

Kennis delen voor optimale ouderenzorg

Openbaar apotheker Michèle Hermans-De Craan startte in 2021 in de eerste lichting van de tweejarige opleiding tot kaderapotheker. De kaderapotheker is een openbaar apotheker met bijzondere bekwaamheden op een specifiek expertisegebied.

15-12-2022

Vitamine D: niet meer vergoed wel blijven gebruiken!

Patiënten krijgen vanaf 1 januari 2023 vitamine D niet meer vergoed. Zij moeten dat voortaan zelf betalen. Dit is een besluit van de Rijksoverheid met als doel om geld te besparen. De Rijksoverheid vindt namelijk dat mensen vitamine D zelf kunnen betalen.

07-10-2022

Steeds betere zorg voor palliatieve patient

Het Netwerk Palliatieve Zorg (NPZ) Dordrecht, Gorinchem en omstreken is één van de ruim 60 netwerken in Nederland, die zich richt op het versterken van de samenwerking en verbeteren van de kwaliteit van de palliatieve zorg in de regio

22-09-2022

Convenant Medicatieoverdracht getekend

Medio 2021 werd door één van de partners uit de keten Transmurale Medicatieoverdracht geconstateerd dat het in 2014 ondertekende convenant ‘Medicatie overdracht in keten’ toe was aan een herijking.

24-08-2022

Palliatieve kit. Thuis snel handelen in nood.

Het regelen van medicatie of ondersteunende maatregelen kost soms te veel tijd in acute situaties bij thuisverblijvende palliatieve patiënten. Kaderarts palliatieve zorg Laurens van Ede nam het initiatief voor een palliatieve kit, die huisartsen preventief bij de patiënt in huis kunnen neerzetten en tal van medicamenten en materialen bevat. 

14-06-2022

Medicijnen gratis thuis bezorgd

Voor de inwoners van de regio Drechtsteden en Gorinchem e.o. is dit geen nieuws. Gratis medicijen thuis laten bezorgen, dat doen de openbaar apothekers al jaar en dag. Soms zelfs binnen het uur als het echt nodig is.

14-06-2022

Samenwerking met expertisecentrum SIR

SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy (SIR) is een expertisecentrum is dat zich richt op de farmaceutische zorgpraktijk en zich inzet om veilig en effectief gebruik van geneesmiddelen te bevorderen ten behoeve van het welzijn van de patiënt door verbinding van de farmaceutische zorgpraktijk, onderzoek, onderwijs en opleiding.

16-06-2022

Aansluiting bij Stichting Drechtzorg

Stichting Drechtzorg is een samenwerkingsverband van verschillende organisaties van thuiszorg, ziekenhuis, huisartsen, revalidatiecentra, verpleeg- en verzorgingshuizen, geestelijke gezondheidszorg, GGD, apotheken en gehandicaptenzorg uit Dordrecht, Gorinchem en omstreken (regio Waardenland)

14-06-2022

Openbaar Apothekers Drechtsteden en Gorinchem verenigd

In december 2021 is de coöperatie van Apothekersorganisatie aan de Merwede (AOM) officieel opgericht om optimale farmaceutische zorg te leveren aan de patiënten en cliënten in het verzorgingsgebied van de regio Gorinchem en Dordrecht en directe omgeving