Nieuws

22-9-2023

Samen met je apotheker

‘Samen met je apotheker’, dat is de titel van een nieuwe publiekscampagne van de KNMP. De campagne informeert het Nederlandse publiek over de rol van apotheker als medicatiespecialist. De campagnebeelden en -video’s gaan in op drie thema’s: veilig medicijnen combineren, minder bijwerkingen en stoppen met je medicatie. Samen met je apotheker maak je de beste medicijnkeuzes. De campagne gaat van start op 25 september. Apothekers kunnen de publieksmaterialen alvast bestellen en downloaden via knmp.nl/samen.

1024x576a

5-9-2023

Goed nieuws voor Longpatiënten

De praktijk dat longpatiënten noodgedwongen van medicatie moeten wisselen omdat dat de zorgverzekeraar financieel beter uitkomt, wordt aan banden gelegd. Het Longfonds heeft een akkoord gesloten met onder meer de brancheorganisaties van de zorgverzekeraars, apothekers en huisartsen.

Het akkoord moet ervoor zorgen dat de 1,2 miljoen longpatiënten niet onnodig hoeven te wisselen van inhalatiemedicatie. Dat gebeurt nu nog wel en het is niet ongewoon dat ze dan last krijgen van nare bijwerkingen.

Kopie van Vacature Bestuurslid AOM 2023 2

24-7-2023

Vacature bestuurslid AOM

Ben jij (of ken jij) de jongere apotheker die bestuurservaring als een uitstekende kans ziet voor professionele ontwikkeling? Wij willen jou graag begeleiden om jouw bestuurlijke capaciteiten aan te boren/uit te breiden.Hieronder tref je meer informatie, doorsturen wordt gewaardeerd!

Uuoa6mm8

7 juli 2023

Palliatieve Kit nu ook in de Drechtsteden beschikbaar!

Huisartsen, apothekers en thuiszorgorganisaties hebben samen de Palliatieve kit voor de regio Drechtsteden e.o. per 3 juli beschikbaar gemaakt. 10 apotheken zijn gestart met de uitgifte van de Palliatieve kit en per 1 september volgen nog 12 apotheken. Een mooi resultaat vindt het Netwerk Palliatieve Zorg Dordrecht, Gorinchem en omstreken.

Scherm­afbeelding 2023 07 04 om 13.19.39

3 juli 2023

Gezamenlijke aanpak zorgt voor meer diepgang

Met een voorlichtingsdag over gezonde leefstijl en een standaard noodset voor gebruik tijdens de laatste levensfase, illustreert Abdessamad El Mousati hoe apothekers kunnen samenwerken met andere zorgverleners. "Uiteindelijk willen we allemaal zorgen voor optimaal comfort voor de patiënt".

Geneesmiddelentekorten

5-5-2023

Geneesmiddeltekorten uitgelegd

In deze video werpt de KNMP licht op de oorzaken en gevolgen van geneesmiddelentekorten, en de werkzaamheden van de apotheker en zijn team om die tekorten zo veel mogelijk op te lossen. 

Scherm­afbeelding 2023 05 05 om 10.51.56

20-4-2023

Op weg naar een faxloze zorg

Hoe vaak stop jij nog een floppydisk in je computer? Of ga je met je walkman naar de sportschool? Als Faexit een gok mag doen: niet vaak. Waarom versturen we dan nog wel elke dag duizenden ouderwetse papieren faxen in de zorg?

1-2-2023

Waarom je medicijn steeds op is

Pil nodig? Dan maar hopen dat-ie niet op is, want we hebben een medicijntekort in Nederland. Waar zijn onze medicijnen gebleven? Dat legt presentator Dennis je uit. 

22-12-2022

Kennis delen voor optimale ouderenzorg

Openbaar apotheker Michèle Hermans-De Craan startte in 2021 in de eerste lichting van de tweejarige opleiding tot kaderapotheker. De kaderapotheker is een openbaar apotheker met bijzondere bekwaamheden op een specifiek expertisegebied.

15-12-2022

Vitamine D: niet meer vergoed wel blijven gebruiken!

Patiënten krijgen vanaf 1 januari 2023 vitamine D niet meer vergoed. Zij moeten dat voortaan zelf betalen. Dit is een besluit van de Rijksoverheid met als doel om geld te besparen. De Rijksoverheid vindt namelijk dat mensen vitamine D zelf kunnen betalen.

07-10-2022

Steeds betere zorg voor palliatieve patient

Het Netwerk Palliatieve Zorg (NPZ) Dordrecht, Gorinchem en omstreken is één van de ruim 60 netwerken in Nederland, die zich richt op het versterken van de samenwerking en verbeteren van de kwaliteit van de palliatieve zorg in de regio

22-09-2022

Convenant Medicatieoverdracht getekend

Medio 2021 werd door één van de partners uit de keten Transmurale Medicatieoverdracht geconstateerd dat het in 2014 ondertekende convenant ‘Medicatie overdracht in keten’ toe was aan een herijking.

24-08-2022

Palliatieve kit. Thuis snel handelen in nood.

Het regelen van medicatie of ondersteunende maatregelen kost soms te veel tijd in acute situaties bij thuisverblijvende palliatieve patiënten. Kaderarts palliatieve zorg Laurens van Ede nam het initiatief voor een palliatieve kit, die huisartsen preventief bij de patiënt in huis kunnen neerzetten en tal van medicamenten en materialen bevat. 

14-06-2022

Medicijnen gratis thuis bezorgd

Voor de inwoners van de regio Drechtsteden en Gorinchem e.o. is dit geen nieuws. Gratis medicijen thuis laten bezorgen, dat doen de openbaar apothekers al jaar en dag. Soms zelfs binnen het uur als het echt nodig is.

14-06-2022

Samenwerking met expertisecentrum SIR

SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy (SIR) is een expertisecentrum is dat zich richt op de farmaceutische zorgpraktijk en zich inzet om veilig en effectief gebruik van geneesmiddelen te bevorderen ten behoeve van het welzijn van de patiënt door verbinding van de farmaceutische zorgpraktijk, onderzoek, onderwijs en opleiding.

16-06-2022

Aansluiting bij Stichting Drechtzorg

Stichting Drechtzorg is een samenwerkingsverband van verschillende organisaties van thuiszorg, ziekenhuis, huisartsen, revalidatiecentra, verpleeg- en verzorgingshuizen, geestelijke gezondheidszorg, GGD, apotheken en gehandicaptenzorg uit Dordrecht, Gorinchem en omstreken (regio Waardenland)

14-06-2022

Openbaar Apothekers Drechtsteden en Gorinchem verenigd

In december 2021 is de coöperatie van Apothekersorganisatie aan de Merwede (AOM) officieel opgericht om optimale farmaceutische zorg te leveren aan de patiënten en cliënten in het verzorgingsgebied van de regio Gorinchem en Dordrecht en directe omgeving