Vitamine D: niet meer vergoed wel blijven gebruiken!

15-12-2022

Patiënten krijgen vanaf 1 januari 2023 vitamine D niet meer vergoed. Zij moeten dat voortaan zelf betalen. Dit is een besluit van de Rijksoverheid met als doel om geld te besparen. De Rijksoverheid vindt namelijk dat mensen vitamine D zelf kunnen betalen.

Sommige mensen krijgen medicijnen met vitamine D omdat zij een tekort hebben aan vitamine D. Of om een tekort te voorkomen. Vitamine D is ook belangrijk om botontkalking te behandelen of te voorkomen. De volgende medicijnen worden vanaf 1 januari 2023 niet langer vergoed:

  1. Medicijnen met alleen vitamine D: colecalciferol en calcifediol. 
  2. Medicijnen met een combinatie van colecalciferol en calcium (kalk) of alendroninezuur.

    Advies van uw apotheker
    Het is voor de gezondheid van patiënten belangrijk dat zij hun vitamine D gewoon blijven slikken. Aan de werking van vitamine D verandert namelijk niets. De apothekers in de regio Gorinchem en Dordrecht e.o adviseren hun patienten om gewoon de voorgeschreven hoeveelheid te blijven gebruiken. Mochten patiënten vragen hebben over vitamine D, dan kunnen ze altijd bij terecht bij de eigen lokale apotheek.

    Bekijk voor meer informatie de veelgestelde vragen over vitamine D op Apotheek.nl: www.apotheek.nl/zorg-van-de-apotheker/vitamine-d-veelgestelde-vragen